Ювілейна зустріч випускників: 35-річчя ФРІС

17 травня 2023 року працівники ФРІС та викладачі КУМЗМ організували та провели в Черкаському державному технологічному університеті ювілейну зустріч випускників факультету по роботі з іноземними студентами (нині Навчально-науковий центр), викладачів, студентів та гостей події. Круглий стіл із нагоди 35-ї річниці від дня створення факультету відбувався у змішаному форматі, тож  зібрав усіх охочіх доєднатися онлайн.

Упродовж 35 років в нашому університеті навчалися понад 3000 іноземних студентів з близько 80-ти країн світу.

Виступили із привітаннями  завідувач кафедри української мови та загального мовознавства Олена Пчелінцева, проф. Олег Григор, колишні очільники факультету Георгій Канашевич та  Олександр Білик, завідувач сектору організаційної роботи Лариса Гончар, президент Асоціації іноземних випускників ЧДТУ Ріад Валід Мустафа, президент Ради арабських журналістів в Україні, головний редактор газети «Україна сьогодні»  на арабській мові Мохаммед Ароггі, старший викладач кафедри  Олена Деньга, викладачі та випускникі та студенти.

Випускники різних років та викладачі ділилися спогадами, досягненнями, новинами, теплими словами вдячності і привітань, емоціями та посмішками. Під час спілкування гортали на екрані закарбовані у світлинах миттєвості, згадували милі серцю місця та пісні, які крізь роки не забуваються. Хвилиною мовчання вшанували тих, хто вирушив у дорогу, з якої немає вороття, залишивши по собі світлі спогади у серцях. 

Принагідно, Тетяна Ісаєнко презентувала новий підручник-розмовник для іноземців «Welcome to Ukraine» (автори: Лариса Пятковська, Олена Пчелінцева, Тетяна Ісаєнко, Олена Деньга, дизайнер-ілюстратор Вікторія Кудревич), заохотивши випускників-іноземців не припиняти удосконалювати українську мову, аби вже зовсім скоро – після перемоги вони не відчували мовних бар’єрів на гостинній українській землі.

Із нагоди відзначення 35-річчя Навчально-наукового центру по роботі з іноземними студентами в.о. ректора ЧДТУ Артем Гончаров вручив Почесні Грамоти Управління освіти і науки Черкаської обласної державної адміністрації доцентам кафедри української мови та загального мовознавства Людмилі Сидоренко та Людмилі Березі і старшим викладачам кафедри Олені Деньзі та Тетяні Ісаєнко.

Попри виклики сьогодення, різні культури, релігії, мови, професії випускників-іноземців ЧДТУ незмінно єднає Черкаський державний технологічний університет, любов до Альма-матер, до Черкас, до України і віра в перемогу ЗСУ.