У Брюсселі стартував міжнародний проєкт COST Action (23.10.2023)

23 жовтня 2023р. у Брюсселі (Бельгія) стартував міжнародний проєкт COST Action “Justice to youth language needs: human rights undermined by an invisible disadvantage – Справедливість щодо мовних потреб молоді: як невидима завада порушує права людини (Y-JustLang)”. У проєкті беруть участь представники 23 країн, виконавцями від України є завідувач кафедри української мови та загального мовознавства Олена Пчелінцева та доцент кафедри іноземних мов та міжнародної комунікації Людмила Усик.         

Організація European Cooperation in Science and Technology (Європейське співробітництво у сфері науки та технологій) фінансуватиме проєкт впродовж 4 років. Зустріч у Брюсселі було присвячено офіційному відкриттю проєкту, також було обрано голову проєктної групи, Марію Арче, заступника директора Інституту інклюзивних громад та середовища Університету Гринвіча (Лондон), призначено членів координаційної ради проєкту та заплановано графік виконання проєкту і завдання для робочих груп на 2023-2024 р.

Обидва представники ЧДТУ увійшли до складу координаційної ради. Проєкт “Justice to youth language needs: human rights undermined by an invisible disadvantage” звертає увагу на проблему відсутності послідовної політики щодо визначення рівня володіння рідною мовою, необхідного для участі дітей і підлітків у процесах судочинства.

Судочинство базується на інтенсивних, складних для розуміння дітей та підлітків мовленнєвих процесах, а недостатній рівень розвитку мовлення часто стає причиною порушення їх прав. Захист прав людини для цієї вразливої верстви населення  потребує системи заходів щодо оцінки ситуації на європейському транснаціональному рівні. Проєкт планує запропонувати конкретні заходи для визначення мовних потреб дітей і підлітків.

COST
Пчелінцева COST