Запрошуємо студентів до участі у І етапі ХІV Міжнародного мовно-літературного конкурсу імені Тараса Шевченка

У Черкаському державному технологічному університеті розпочався І етап ХІV Міжнародного мовно-літературного конкурсу студентської молоді імені Тараса Шевченка.

Кафедра української мови та загального мовознавства ЧДТУ запрошує до участі в конкурсі студентів I-IV курсів усіх факультетів університету.

Твори необхідно надіслати до 31 жовтня (включно) на електронну пошту кафедри української мови та загального мовознавства [email protected]

У своїх роботах обов’язково потрібно вказати прізвище, ім’я, по батькові, факультет, курс, групу, а також номер мобільного телефону.

Уважно прочитайте завдання І етапу конкурсу. Оберіть та виконайте одне із запропонованих завдань.  Обсяг – до 3 сторінок.

  1. «Нині Україна самостверджується для себе і для світу під знаком Шевченка, під знаком Шевченка наш народ повертає собі національну самосвідомість і гідність, хоче, як сказав Янка Купала, «людьми бути». А Шевченків ідеал – Україна великої сім’ї, «вольної, нової». Україна без зла», – писав Іван Дзюба.

  Напишіть есе «Україна без зла», використавши приклади з суспільно-політичного життя та вивчених творів Кобзаря.

Доберіть епіграф.

Обсяг – до 3 сторінок.

  1. «Тараса Шевченка розуміємо настільки, наскільки розуміємо себе – свій час і Україну в ньому», – писав Іван Дзюба.

Висловіть своє розуміння творчості Шевченка в контексті сучасних подій в Україні. Міркування напишіть у публіцистичному стилі, проілюструйте твір прикладами з «Кобзаря».

Обсяг – до 3 сторінок.

  1. Напишіть ліричну сповідь у художньому стилі за віршованими рядками з поеми “Єретик” Т. Шевченка:

Господи, помилуй,

Спаси Ти нас, святая сило…

Не дай знущатися лукавим

І над Твоєю вічно-славой,

Й над нами, простими людьми!

Проілюструйте своє висловлення доречними прикладами з поетичних творів Т. Шевченка.

Обсяг – до 3 сторінок.